Recept | Aardbeien Cupcakes

aardbeien cupcakes

Daar ben ik weer! Na een weekje radio stilte is het weer tijd voor een recept en laten we dan maar meteen voor iets zomers gaan, namelijk deze heerlijke aardbeien cupcakes!

Nou Marieke waar was je de afgelopen week dan? Overal en nergens maar vooral niet bij mijn blog. Vraag me niet waarom maar de zin was er niet. Ik had geen inspiratie om artikelen te schrijven en de bakzin en bakinspiratie was ook even ver te zoeken. Onder het mom van beter geen artikel dan een vreselijk artikel besloot ik dus maar even gewoon te doen waar ik zin in had en dat was niks, ha!

aardbeien cupcakes

Gelukkig kwam samen met het mooie weer ook mijn bakzin weer tevoorschijn en dus dook ik de keuken in om deze heerlijke aardbeien cupcakes te maken. Aardbeien cupcakes (of ieder beslag met aardbeien) vind ik best een dingetje. Wil je aardbeien proeven dan moet je toch aardig wat aardbeien gebruiken maar door het vocht veranderd de structuur enorm en dat komt het gebakje dan weer niet ten goede. Nou ben ik echt niet vies van af en toe een beetje smaakstof tevoorschijn toveren maar deze cupcakes wilde ik echt zonder maken, heel simpel omdat aardbeien smaakstof gewoon heel snel chemisch en dus aardig ranzig smaakt maar ik kan je vertellen; het is gelukt! Aardbeien cupcakes zonder “nep” aardbeien!

aardbeien cupcakes

Om te zorgen dat de structuur goed bleef moest ik dus iets anders verzinnen en dat kwam in de vorm van gevriesdroogde aardbeien. Ho, wacht! Niet wegrennen bij een “moeilijk te krijgen product”, ik vond deze aardbeien gewoon bij de Action! I kid you not 😉 Even een beetje vermalen en klaar is de basis voor deze aardbeien cupcakes.

Recept aardbeien cupcakes (12 stuks).

Ingrediënten:

Cupcakes

  • 140 gr. suiker
  • 120 gr. bloem
  • 40 gr. boter
  • 1 ei
  • 120 ml. melk
  • ½ tl. vanille aroma
  • 8 gr. bakpoeder
  • snufje zout
  • 40 gr. gevriesdroogde aardbeien (ik kocht ze bij de Action)

Topping

  • 2 eiwitten
  • 160 gr. suiker
  • 225 gr. boter
  • 1 tl. vanille aroma
  • 30 ml. water
  • roze kleurstof

Extra

  • spuitzak met spuitmondje
  • sprinkles
  • 12 cupcake papiertjes (met eventueel bakvorm)
  • suikerthermometer (verder in dit recept vertel ik hoe je de topping ook zonder thermometer kan maken).

Bereidingswijze:

Cupcakes

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Verkruimel de aardbeien met behulp van een pollepel of keukenmachine.
  • Neem een ruime mengkom en meng hierin de bloem, suiker, bakpoeder, zout en aardbeien.
  • Doe de boter bij de droge ingrediënten en mix tot de grote stukken boter verdwenen zijn.
  • Meng in een ander kom de melk, vanille en het ei.
  • Voeg de helft van de natte ingrediënten aan de droge toe en meng tot een egaal beslag ontstaat.
  • Voeg beetje bij beetje de rest van de natte ingrediënten toe en mix tussendoor steeds goed.
  • Verdeel het beslag over de cupcakepapiertjes en bak de cupcakes in ca 25 minuten gaar.
  • Laat de cupcakes volledig afkoelen voordat je de topping erop spuit.

Topping

  • Doe de suiker samen met het water in een steelpannetje en verwarm dit tot 120 graden (roer dit ondertussen niet door).
    De temperatuur kan je het beste controleren met een suikerthermometer, heb je die niet kook dan tot de suiker begint te kleuren, haal zodra dit gebeurd de pan van het vuur.
  • Klop ondertussen de eiwitten stijf.
  • Laat de mixer draaien en voeg ondertussen langzaam de suikerstroop aan de eiwitten toe en laat de mixer nog ca 5 minuten draaien tot het mengsel niet meer heet is.
  • Mix beetje bij beetje de boter door het eiwitmengsel tot alles is opgenomen en een mooie egale topping ontstaat.
  • Voeg de vanille toe en een heel klein beetje kleurstof, mix nog kort door.

Wordt je topping soepig? Zet de kom dan een paar minuutjes in de koelkast en mix daarna verder, hou vol want deze topping wordt in 99% van de gevallen daarna mooi egaal en glanzend.

Samenstellen

  • Doe de topping een spuitzak met spuitmondje en spuit toeven op de cupcakes, strooi er wat sprinkles overheen en klaar zijn je aardbeien cupcakes. Je kunt deze cupcakes het beste op kamertemperatuur bewaren.

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *