Een tijdje geleden was ik op bezoek bij mijn schoonouders toen mijn schoonmoeder vertelde dat ze cake had gegeten gemaakt met slagroom in plaats van boter en dat dat heel erg lekker was. In eerste instantie moest ik meteen denken aan de Wolkencake van mix uit een pakje maar of dat ook het geval was weet ik niet. Toch liet het idee mij niet los en daarom besloot ik zelf aan de slag te gaan met slagroom en liet ik de boter achterwege.
De eerste poging mislukte jammerlijk maar poging 2 was heerlijk! De cake voelt veel “zachter” in je mond (geen idee hoe ik dit anders zou moeten om schrijven) maar zachter is toch echt het woord dat het het beste beschrijft en het is heerlijk! Behalve dat de cake een andere structuur heeft smaakt de cake ook een heel stuk romiger. Conclusie is dat ik waarschijnlijk nog maar zelden een vanillecake met boter ga maken. Bedankt schoonmoeders!
Word je dan mega dik van deze “slagroom cake”? Nee! Of nou ja, het ligt er natuurlijk een beetje aan hoeveel je er van eet maar er zitten minder calorieën in dan in cake met roomboter. Een skinny cake is dit natuurlijk absoluut niet maar iedere calorie telt 😉
Recept Vanillecake met Slagroom.
Ingrediënten:
- 250 ml slagroom
- 200 gr suiker
- 1 tl. vanille aroma
- 3 eieren
- 200 gr zelfrijzend bakmeel
Extra:
- cakeblik
- zeef
- bakspray/bakpapier
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- De de slagroom en de suiker in een ruime kom en klop de slagroom stijf.
- Voeg de vanille en de eieren toe en roer dit kort door elkaar.
- Zeef het bakmeel en schep dit met een spatel door het slagroommengsel heen totdat alle bloem is opgenomen en een egaal beslag ontstaat.
- Vet een cakeblik in of bekleed deze met bakpapier.
- Giet het beslag in het cakeblik en bak de cake in ca 55 min. gaar.
- De cake is gaar als je er een sateprikker in steekt en deze er weer schoon uitkomt.
NIKS MEER MISSEN?
Volg schepje suiker dan op instagram, Facebook of twitter (@schepjesuiker).
IETS GEMAAKT?
Tag SchepjeSuiker of #schepjesuiker, vind ik leuk!
Dit vind je misschien ook leuk…
Kunt u me vertellen hoe groot de cakeblik is die u gebruikt voor de vanille cake met slagroom?
Mvg Renate
Hi Renate,
Het is een standaard cakeblik, ik meen iets van 30cm.
Groetjes Marieke
Geprobeerd en de eerste keer gelukt, overheerlijke cake en niet zo droog als de traditionele cake.
Wat leuk om te horen!