Koekhuisje + tips waarmee het zeker lukt!

koekhuisje

Rond de kerst zie je ze vaak het meeste voorbij komen, van die hele gezellige koekhuisjes in allerlei kleuren en versierd met vrolijk gekleurde snoepjes. Ik kan mij nog herinneren dat ik jaren geleden een kant ten klaar doosje kocht waar al koek in zat en ik het alleen nog maar in elkaar hoefde te zetten en te versieren. Het leek zo makkelijk maar mislukte compleet. Niks bleef plakken en het eindigde in een enorme plakkerige zooi. Nu deed ik een nieuwe poging met een koekhuisje from scratch en ja hoor, het ging in 1 keer goed!

Het is een vrij eenvoudig huisje geworden (ik wilde het mezelf niet meteen te moeilijk maken) maar het ging zo goed dat ik zeker nog een keer een poging tot een groot over de top versierd huis ga doen.

Hoe ik dat deed houd ik natuurlijk niet voor mijzelf en dus geef ik jullie graag het recept en mijn tips om een koekhuisje goed te laten lukken.

koekhuisje

Koekhuisje tip #1.

Gebruik geen royal icing om het huis te “bouwen”. Veel recepten laten zien dat je het huis in elkaar kan zetten met royal icing (het recept daarvan vind je onder aan dit artikel) maar persoonlijk vind ik dat best lastig. Het duurt even voordat het echt uitgehard is en in de tussentijd valt mijn huis vaak al uit elkaar en dus plak ik mijn huis aan elkaar met suikerstroop. Werkt geweldig maar is wel erg heet. Let er dus op dat mocht je een koekhuisje met je kind maken dat dit even een klusje is dat je echt zelf moet doen, de rest kan prima samen.

Koekhuisje tip #2.

Gebruik echte royal icing en gebruik geen poedersuiker-water mengsel om de decoratie te maken. Een mengsel van poedersuiker en water wordt veel minder had en is minder kleverig waardoor snoepjes sneller van het huis zullen vallen.

Koekhuis tip #3.

De laatste tip voor een geslaagd koekhuisje. Het is fijn als de koekjes niet te veel uitlopen tijdens het bakken, de koekjes die je met het recept hieronder maakt lopen al minimaal uit maar helemaal kan je niet altijd voorkomen. Heb je een randje dat echt perfect moet aansluiten? Gebruik dan een fijne rasp en ga daarmee langs het koekje, ze schuur je als het ware het koekje een beetje recht.

Recept Koekhuis (Gingerbread house).

Ingrediënten:

Koek

 • 60 gr. suiker
 • 265 gr. bloem
 • 1 tl. baksoda
 • ¼ tl. zout
 • 2½ tl. koekkruiden
 • 225 gr. boter
 • 60 ml. honing

Suikerstroop

 • 60 ml. water
 • 190 gr. suiker

Royal Icing

 • 3 eiwitten (liever geen rauw ei eten? Neem dan gepasteuriseerde eiwitten).
 • 540 gr. poedersuiker

Extra:

 • koekuitstekers (of knip zelf een sjabloon uit papier, leg dit op het deeg en snij het uit met een mesje)
 • Spuitzak met spuitmondje (of ziplock zakje)

Bereidingswijze: 

 • Doe de suiker, bloem, baksoda, zout en koekkruiden in een mengkom en roer dit goed door elkaar.
 • Voeg de rest van de ingrediënten toe en mix dit goed door elkaar.
 • Wanneer mixen met een mixer niet meer zo goed lukt kan je met de hand verder kneden, doe dit niet te lang want het is een vrij plakkerig deeg (en hoe warmer je handen, hoe plakkeriger het wordt).
 • Leg het deeg tussen 2 lagen verhoud folie en druk het een beetje plat. Leg het nu een half uur in de koelkast.
 • Rol het deeg uit tussen 2 lagen bakpier en steek de koekjes uit met behulp van uitstekers of een zelf gemaakt patroon.
 • Laat de koekjes nu ongeveer een half uur hard worden in de vriezer.
 • Verwarm de oven voor op 175 graden.
 • Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ca. 15 minuten gaar.
 • Laat de koekjes volledig afkoelen voor je met de suikerstroop begint.

Suikerstroop

 • Doe de suiker samen met het water in een pannetje en breng dit zonder te roeren aan de kook.
 • Zodra de stroop begint te verkleuren is de suikerstroop klaar, let op dit is erg heet!
 • Haal de pan van het vuur en wacht een paar seconden tot het stopt met bubbelen.
 • Doop de zijkant van een koekje in de suikerstroop en plak het andere koekje er nu op. De suikerstroop wordt er snel hard en daardoor plakken de koekjes snel aan elkaar. Lastige randjes? Met een theelepel kan je de suikerstroop ook op de randjes “scheppen”.

Royal Icing

 • Roer voorzichtig de eiwitten door de poedersuiker en mix het dan een halve minuut op hoge snelheid tot een gladde crème.
 • Met de royal icing kan je het huisje versieren door er ramen en deuren op te tekenen, dunnen lijntjes maak je het beste met een spuitzak met spuitmondje (of knip een heel plein hoekje van een ziplock zakje en gebruik dit als spuitzak). Ook kan je de royal icing als lijm gebruiken om snoepjes mee vast te plakken.

NIKS MEER MISSEN?
Volg schepje suiker dan op InstagramFacebook of twitter (@schepjesuiker).
IETS GEMAAKT?
Tag SchepjeSuiker of #schepjesuiker, vind ik leuk!

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *