Pepernotentaart (officieel kruidnotentaart).

pepernotentaart

November is weer aangebroken en dat is toch wel de maand om los te gaan met kruidnoten maar wat moet je met al die kruidnoten doen? Wat dacht je van een heerlijke pepernotentaart (of officieel kruidnotentaart)?! Geen ingewikkelde ingrediënten, wel een overheerlijke taart gevuld met pepernoten.

pepernotentaart

Mocht je nog twijfelen of je het wel kan, zo’n hoge taart maken twijfel dat niet langer want deze taart heb ik inclusief baktijd binnen 2 uur gemaakt. Wat wel handig en wachttijd besparend werkt is om de taart in 2 delen te maken. Zo kan je het “kook gedeelte” van de crème de dag ervoor maken zodat dit ’s nachts af kan koelen en hetzelfde geldt voor de cake, maak je dit de avond ervoor dan kan het mooi afkoelen terwijl jij slaapt. Zo voorkom je bakstress en ben je er de minste tijd aan kwijt.

pepernotentaart

Recept Pepernotentaart (10-12 stukken).

Ingrediënten:

Cake

  • 280 gr. suiker
  • 240 gr. bloem
  • 16 gr. bakpoeder
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 240 ml. melk
  • 75 gr. zonnebloemolie
  • 1 tl. vanille aroma
  • 150 gr. kruidnoten

Crème

  • 340 gr. zachte boter
  • 360 ml. melk
  • ¼ tl. zout
  • 300 gr. suiker
  • 35 gr. bloem
  • 1 tl. vanille essence
  • 100 gr. pure chocola

Extra

  • kruidnoten ter decoratie
  • bakblik(ken) van 15 cm doorsnede
  • eventueel spuitzak met spuitmondje

Bereidingswijze:

Cake

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Meng de suiker, bloem, bakpoeder en zout.
  • Voeg de olie en de vanille toe en mix tot het zanderig wordt.
  • Voeg de eieren toe en beetje bij beetje de melk tot een egaal beslag ontstaat.
  • Hak de kruidnoten fijn en spatel ze door het beslag.
  • Verdeel het beslag over 3 bakblikken en bak ze in ca. 35 min. gaar.
  • Laat de cakes helemaal afkoelen voor je de taart gaat stapelen.

Crème

  • Doe de bloem met de melk in een steelpannetje en roer dit goed door zodat er geen klontjes meer in zitten.
  • Zet de pan om middelhoog vuur en blijf dit goed doorroeren totdat het wat dikker begint te worden (ca. 8 min.).
  • Voeg de suiker, vanille en zout toe en blijf dit roeren totdat het gaat koken (ca. 10 min.).
  • Giet het mengsel door een zeef in een kom en bedek dit met vershoudfolie, laat dit volledig afkoelen.
  • Klop de boter luchtig en voeg hier het afgekoelde melkmengsel aan toe en klop dit op de hoogste stand ca. 5 min.
  • Smelt de chocola au bain marie en mix de gesmolten chocola door de crème.

Stapelen

  • Snij de bovenkant van alle taartlagen recht af.
  • Leg het eerste deel op een schaal of taartplateau en smeer hier een laag crème op.
  • Leg de tweede cake laag erop en smeer ook hier een laag crème op.
  • Leg als laatste de derde laag cake op de taart en smeer de hele taart in met een dun laagje crème zodat alle kruimels “vastplakken”.
  • Zet de taart nu 30 minuten in de koelkast.
  • Haal de taart uit de koeling en smeer er een dikkere laag crème over en probeer deze zo recht mogelijk af te smeren.
  • Spuit van de overgebleven crème toefjes langs de rand van taart en vul het midden op met kruidnoten.

NIKS MEER MISSEN?
Volg schepje suiker dan op InstagramFacebook of twitter (@schepjesuiker).
IETS GEMAAKT?
Tag SchepjeSuiker of #schepjesuiker, vind ik leuk!

Pepernotentaart

BewarenBewaren

BewarenBewaren

2 thoughts on “Pepernotentaart (officieel kruidnotentaart).”

    1. Hoi!

      Even voor de duidelijkheid; er zit geen kruidnoten of pepernotenpudding in deze taart 😉
      De titel laat al weten dat de officiële naam kruidnotentaart zou moeten zijn maar aangezien bijna iedereen de naam “pepernoten” gebruikt heb ik dit zo aangehouden.

      Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *