Pumpkin Spice Karameltaart

Deze pumpkin spice karameltaart is perfect voor de herfst. De kruidige smaak samen met de zoete karamel smaakt heerlijk.

pumpkin spice karameltaart

Toen ik deze week weer eens voorbij scrolde langs mijn instagram feed kwam ik een foto tegen waarbij werd gevraagd naar variatietips voor het ontbijt van de zoontjes, de meest uiteenlopende dingen kwamen voorbij. Van blueberrymuffins van ene R. Kroes tot ei-groente muffins en verse bananenpannenkoekjes, stuk voor stuk uitgebreide, afwisselde en vooral “hippe” ontbijtjes werden er zogezegd iedere ochtend voor hun kroost op tafel geserveerd.

Are you koddig me?! Misschien ben ik een ontaarde moeder maar dat “zielige” prinsesje van mij krijgt al 3 jaar lang iedere ochtend -met zo nu en dan een uitzondering in het weekend- een bord Bambix, ja inderdaad, van die babypap. En het mooie is; dat vindt ze heerlijk en is het enigste dat met zekerheid iedere dag lekker opgepeuzeld wordt. De enige afwisseling die wij voor het ontbijt hebben is dat er zo nu en dan een klein beetje hagelslag of discodip op de pap verschijnt want ach, het leven is een feestje, je moet alleen wel zelf de slingers ophangen.

pumpkin spice karameltaart

pumpkin spice karameltaart

Wat ook een feestje is is deze -veel te lekkere- pumpkin spice karameltaart. Nou is de term pumpkin spice in Nederland niet bij iedereen heel duidelijk maar denk maar gewoon aan pepernoten want die kruiden mix is nagenoeg hetzelfde. Bij de herfst moet ik altijd meteen aan die lekkere kruidige smaak denken en dat in combinatie met karamel maakt deze pumpkin spice karameltaart to die for!

pumpkin spice karameltaart

Recept Pumpkin Spice Karameltaart.

Ingrediënten:

Cake

  • 280 gr. suiker
  • 240 gr. bloem
  • 16 gr. bakpoeder
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 240 ml. melk
  • 75 gr. zonnebloemolie
  • 1 tl. vanille aroma
  • 1,5 tl. koek en speculaas kruiden

Crème

  • 450 gr. zachte boter
  • 400 gr. dulce de leche (ca. 1 blikje)
  • 1 tl. vanille aroma
  • ¼ tl. zout
  • 350 gr. poedersuiker
  • 100 ml. melk

Chocolade ganache

  • 100 ml. slagroom
  • 100 gr. pure chocola

Extra

  • spuitzak met spuitmond
  • spatel/schraper/mes om de zijkanten strak te maken
  • rond bakblik van 15cm doorsnede
  • karamelsaus (deze of uit de supermarkt)
  • eventueel sprinkles

Bereidingswijze:

Cake

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Meng de suiker, bloem, bakpoeder, kruidenmix en zout.
  • Voeg de olie en de vanille toe en mix tot het zanderig wordt.
  • Voeg de eieren toe en beetje bij beetje de melk tot een egaal beslag ontstaat.
  • Verdeel het beslag over 3 bakblikken en bak ze in ca. 35 min. gaar.
  • Laat de cakes helemaal afkoelen voor je de taart gaat stapelen.

Crème

  • Zeef de poedersuiker en zet opzij.
  • Klop de boter luchtig en voeg er de dulce de leche aan toe.
  • Mix tot er een egaal mengsel ontstaat en voeg dan de vanille en zout toe.
  • Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en mix tot alle suiker is opgenomen.
  • Voeg de melk toe en mix rustig tot de melk opgenomen is.
  • Mix daarna op hoge snelheid ca. 5 minuten tot een luchtige crème ontstaat.

Stapelen

  • Snij de bovenkant van alle taartlagen recht af.
  • Leg het eerste deel op een schaal of taartplateau en smeer hier een laag crème op. Verdeel over de crème een paar strepen karamelsaus.
  • Leg de tweede cake laag erop en smeer ook hier een laag crème op en een paar strepen karamelsaus.
  • Leg als laatste de derde laag cake op de taart en smeer de hele taart in met een dun laagje crème zodat alle kruimels “vastplakken”.
  • Zet de taart nu 30 minuten in de koelkast.
  • Haal de taart uit de koeling en smeer er een dikkere laag crème over en probeer deze zo recht mogelijk af te smeren.
  • Zet de taart weer terug in de koelkast terwijl je de ganache maakt.
  • Smelt de chocola au bain marie of voorzichtig in de magnetron.
  • Verwarm de slagroom en giet die op de gesmolten chocola.
  • Roer het chocolade mengsel goed door totdat het een egaal mengsel is en giet dit over de taart.
  • Laat de chocola iets opstijven voor je er toefjes van de crème op spuit.
  • Als laatste kan je de taart af maken door er sprinkles overheen te strooien.

NIKS MEER MISSEN?
Volg schepje suiker dan op InstagramFacebook of twitter (@schepjesuiker).
IETS GEMAAKT?
Tag SchepjeSuiker of #schepjesuiker, vind ik leuk!

BewarenBewaren

7 thoughts on “Pumpkin Spice Karameltaart”

    1. Hoi Marije!

      Hoewel de taart maar 15 cm in doorsnee is haal ik altijd ca. 12 stukken uit deze taart! Doordat de taart zo hoog is snij ik altijd dunne plakjes zodat het voor niemand te machtig wordt.
      Bij hele grote eters kan je er waarschijnlijk wat minder stukken uithalen 😉

      Groetjes!

  1. Hoi hoi,
    Alles staat hier klaar, maar in je ingrediënten lijst staat geen boter voor de cake en in je bereidingswijze wel 🤔
    En wat moet er met de zonnebloemolie??

  2. Hoi marieke,
    Inmiddels heb ik hm gemaakt, en hij smaakte heerlijk!!
    Ik heb maar bij wat andere recepten van je gekeken en toen maar wat gedaan😉
    Hij was bij mij niet zo hoog, maar dat kon de pret van mn dochter niet drukken. 😃

    1. Hoi Lizette,

      Sorry dat ik niet op je vorige bericht reageerde! Op de een of andere manier heb ik h’m helmaal niet gezien 🙁
      Blij te horen dat het toch nog lukte!
      Ik heb het foutje meteen uit het recept gehaald, in plaats van boter moest er zonnebloemolie in het recept staan… oeps.

      Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *