Bakken zonder suiker; gezonde appelcake.

gezonde appelcake

Dit keer geen “schepje suiker” maar “een schepje minder suiker”. Kort geleden kreeg mijn oma (van bijna 90!) te horen dat ze last heeft van diabetes. Alles met suiker moest ze vanaf toen laten staan en hoewel het even wennen was gaat het haar best goed af. Er is alleen 1 ding dat ze suikervrij niet lekker vindt en dat is cake. Daar moest ik natuurlijk snel een oplossing voor vinden!

suikervrije appelcake

In eerste instantie wilde ik graag een cake bakken die naar echte “boeren cake” zou smaken maar na lang nadenken over een recept heb ik dat idee maar laten varen. Als ongeveer de helft van een recept uit suiker bestaat is het onmogelijk om dat te vervangen en het toch dezelfde smaak te geven. Op naar plan B dus!

gezonde appelcake

Dan maar een hele andere maar wel lekkere cake en dat werd deze heerlijke gezonde appelcake zonder suiker en zuivel! De cake is nu een gezond tussendoortje geworden. Je zou h’m zelfs als ontbijt kunnen eten of als gezond tussendoortje en door de stukken appel en perzik heb je toch een lekker zoete smaak.

Recept Gezonde Appelcake Zonder Suiker

Ingrediënten:

 • 140 gr. havermoutmeel (of maak dit zelf*)
 • 140 gr. amandelmeel
 • 1 tl. bakpoeder
 • ¼ tl. zout
 • 4 eieren
 • 2 bananen
 • 1 appel
 • 1 perzik
 • 2 tl. kaneel

* Havermout meel maak je ook makkelijk zelf door havermout even in de blender te stoppen.

Extra:

 • ingevet cakeblik

Bereidingswijze:

 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Doe de havermoutmeel, amandelmeel, bakpoeder, zout en kaneel in een kom er roer dit door.
 • Pureer de bananen samen met de eieren tot een papje.
 • Schil en snij de appel in stukjes.
 • Was de perzik, snij er een paar dunne plakjes van (ter decoratie) en snij de rest in blokjes.
 • Doe de bananenpuree bij de droge ingrediënten en mix dit tot er geen klontjes meer inzitten.
 • Schep nu de stukjes appel en perzik door het beslag en giet dit in het cakeblik.
 • Verdeel nu de plakjes perzik over de bovenkant van de cake.
 • Bak de cake nu in ca. 45 gaar.

De cake is ook goed in te vriezen!

*edit: deze cake is gemaakt zonder toevoeging van suiker, in het gebruikte fruit zitten natuurlijk wel fruitsuikers*

NIKS MEER MISSEN?
Volg schepje suiker dan op InstagramFacebook of twitter (@schepjesuiker).
IETS GEMAAKT?
Tag SchepjeSuiker of #schepjesuiker, vind ik leuk!

19 thoughts on “Bakken zonder suiker; gezonde appelcake.”

 1. Ik heb je cake gemaakt… zonder perzik met 2 appels en hij was super.
  ik gebruik hem voor mijn kids als school snack die vinden het heerlijk!,
  en vind m zelf ook lekker!

  dank je voor het recept

 2. Hoi, lijkt me lekker deze cake maar ik lust absoluut geen bananen. Wat kan ik dan als alternatief gebruiken ? Of kan ik ze ook gewoon weg laten ?

  1. De bananen in dit recept zorgen voor de zoetigheid, weglaten is daardoor helaas geen optie.
   Zelf vind ik deze cake niet naar bananen smaken maar als je toch zonder wilt zou ik eerder een heel ander recept kiezen 😉

   Groetjes!

 3. Gebakken met 2 appel ipv 1 appel en een perzik. Rondom de appelstukjes lekker, maar aan de cake zelf zit niet zoveel smaak en ik vind hem vrij vast. Ik ben gewend zonder suiker en minder zoet te bakken, en vind hem wel aardig maar ik vind hem te twijfelachtig qua lekkere smaak om het mijn gasten te serveren op het kerstfeestje waarvoor hij bedoeld was. Is 140gr. Havermout en 140gr. Bloem of meel niet teveel? Ik heb de amandelmeel vervangen door 50% patentbloem en 50% tarwebloem. Hoeveelheid bakpoeder hetzelfde gehouden.

  Ik wil hem graag nig eens proberen. Heb je een tip?

 4. Deze cake gisteren gebakken met 2 appels ipv 1 appel en een perzik. Rondom de appelstukjes lekker, maar aan de cake zelf zit niet zoveel smaak en ik vind hem vrij vast. Ik ben gewend zonder suiker en minder zoet te bakken, vind hem wel aardig maar ik vind hem te twijfelachtig qua smaak om het mijn gasten te serveren op het kerstfeestje waarvoor hij bedoeld was. Is 140gr. Havermout en 140gr. Bloem of meel niet teveel? Ik heb de amandelmeel vervangen door 50% patentbloem en 50% tarwebloem. Hoeveelheid bakpoeder hetzelfde gehouden.

  Ik wil hem graag nog eens proberen. Heb je een tip?

  1. Hoi Monique,

   Zoals ik al beschreef vind ik het zelf ook geen echte vervanging van bijvoorbeeld de bekende boerencake maar vind ik dit meer een lekker tussendoortje. Hij is inderdaad een stuk steviger dan “normale” cake. Je kan natuurlijk altijd zelf gaan variëren met het recept om te kijken of het dan beter bij jou smaak past.

   Groetjes!

 5. Hoi Marieke,
  Heel creatief van je om een cake te maken zonder suiker. Echter is dit nog geen goed alternatief voor jouw oma met diabetes.
  In je lichaam worden koolhydraten omgezet in glucose (suikers). Dus als jouw oma deze cake eet dan krijgt ze toch koolhydraten (suikers) binnen.
  Vroeger moest men een suikervrij dieet volgen. Maar tegenwoordig hoeft dat niet meer. Want daar kan insuline voor gespoten worden.
  Hopelijk kan je oma deze cake (en andere cakes) blijven eten
  Met extra insuline uiteraard!

 6. Hoi Monique,

  Bedankt voor je lekkere recept; ik ga ‘m beslist binnenkort eens maken, heb net een nieuwe keukenmachine, dus een mooi project voor een regenachtige zondag.
  Maar: ik heb zelf (ook) diabetes-2 en kan nou niet zeggen dat deze cake zonder suiker is, immers in een appel en bananen zitten heel veel fruitsuikers en dat is ook gewoon suiker hoor…:-)
  Maar je bedoeling is goed! En een diabetes-2 patiënt hoeft ook echt niet álle suiker te verbannen, maar wel uitkijken…:-)

  Groetjes,
  Dirry

 7. Hoi Marieke,
  Kan je geen stevia gebruiken als vervanger voor de suiker ?
  Als ik me niet vergis mogen mensen met diabetes wel stevia gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *