Citroen Meringue Cupcakes | een echt zomers gebakje!

citroen meringue cupcakes

Van een taart die ik laatst bakte had ik nog een restje lemon curd in de koelkast staan, weggooien vond ik zonde en dus bedacht ik er een cupcake mee. Deze citroen meringue cupcakes waren het resultaat van dit experiment en wat waren ze lekker! Lees snel verder voor het recept!

citroen meringue cupcakes

Omdat de lemon curd best een aanwezige smaak heeft besloot ik de rest van de cupcake redelijk rustig te houden met een vanille cakeje als basis en een super lekkere hoge toef meringue.

citroen meringue cupcakes

Deze citroen meringue cupcakes kan je het beste eten op de dag dat je ze maakt. Het cakeje kan je makkelijk eerder maken maar de topping is de eerste dag nog heerlijk zacht (als de binnenkant van een negerzoen) en op de tweede dag wordt dit schuimig als een gebakken schuimpje. Ook lekker en het kan absoluut geen kwaad maar zelf vindt ik de combinatie van lemoncurd met een zachte romige topping net iets lekkerder.

Recept Citroen Meringue Cupcakes (12 stuks).

Ingrediënten:

Cupcakes

  • 120 gr. bloem
  • 140 gr. suiker
  • 35 gr. zonnebloemolie
  • 120 ml. melk
  • ½ tl. vanille aroma
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 8 gr. bakpoeder

Topping

  • 350 gr. kristalsuiker
  • 3 eiwitten
  • 60 ml. water
  • 1 tl. vanille essence

Extra

  • lemon curd
  • spuitzak+spuitmondje
  • suikerthermometer (zonder kan ook maar dan moet je goed opletten)
  • crème brûlée brander (ook dit is optioneel)

Bereidignswijze:

Cupcakes

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Meng de bloem, suiker, bakpoeder en zout in een kom.
  • Voeg de vanille, olie en het ei toe en meng dit kort door elkaar.
  • Voeg beetje bij beetje de melk toe en mix tot een egaal beslag ontstaat.
  • Vul de cupcake papiertjes tot ⅔ met beslag en bak ze in ca. 25 goudbruin.
  • Laat de cupcakes volledig afkoelen voor je ze vult.

Topping

  • Doe de suiker met het water en de vanille in een pannetje en roer dit door zodat alle suiker nat is.
  • Verwarm de suiker nu op tot 120 graden (roer niet).
  • Klop ondertussen de eiwitten stijf.
  • Haal het pannetje van het vuur zodra de 120 graden is bereikt en voeg dit langzaam toe aan de eiwitten (blijf ondertussen goed mixen).
  • Mix nog eens 5 min. op middelhoge snelheid.

Bouwen maar!

  • Snij een kuiltje in de cupcakes en schep hier een theelepeltje lemon curd in.
  • Doe de topping in een spuitzak met spuitmondje en spuit hoge toeven op de cupcakes.
  • Ga met een crème brûlée  brander langs te toef om deze een mooi goudbruin randje te geven.

NIKS MEER MISSEN?
Volg schepje suiker dan op InstagramFacebook of twitter (@schepjesuiker).
IETS GEMAAKT?
Tag SchepjeSuiker of #schepjesuiker, vind ik leuk!

2 thoughts on “Citroen Meringue Cupcakes | een echt zomers gebakje!”

    1. Hoi José,

      Goed opgemerkt!
      Het is allebei in een hete lucht oven gebakken maar door ze iets langer op iets lagere temperatuur te bakken rijzen ze iets anders en komen ze gelijkmatiger omhoog.
      Beide manieren gaan goed en smaken hetzelfde maar in de loop van de tijd heeft de laatste manier (25 min. op 150 graden) mijn voorkeur gekregen.

      Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *