Chocolade drip taart met salted caramel!

chocolade drip taart recept

Toen ik vorige week opperde om weer eens een taart te maken riep mijn schoonzusje meteen “die met chocola!”. Eigenlijk heb ik nog steeds geen idee welke ze precies bedoelde maar ik maakte een chocolade drip taart gevuld met gezouten karamel en gelukkig viel die goed in de smaak!

chocolade drip taart recept

Ik ben echt verliefd op drip cakes, taarten met van die mooie “druipers” aan de zijkant maar aangezien druipers nou niet echt hele lekkere beelden bij mij oproepen hou ik het maar even op “drip cakes”.

chocolade drip taart recept

Eigenlijk wil ook ook al heel lang een keer goed uitleggen hoe je nou van die mooie druppels rond je taart maakt maar dat gaat het beste op video en laat ik dat nou behoorlijk awkward vinden… wat vinden jullie? Toch doen of laat maar? Ik hoor het graag!

chocolade drip taart recept

Voor nu dus nog even zonder video uitleg maar wel met het heerlijke recept van deze chocolade drip taart gevuld met salted caramel en en overgoten met witte chocola.

Recept chocolade drip taart met salted caramel (ca. 12 personen).

Ingrediënten:

De cake

  • 200 gr. bloem
  • 40 gr. cacao
  • 280 gr. kristalsuiker
  • 16 gr. bakpoeder
  • ¼  tl. zout
  • 80 gr. boter
  • 240 ml. melk
  • 2 eieren
  • ½ tl. vanille aroma

De crème

  • 4 eiwitten
  • 220 gr. kristalsuiker
  • 360 gr. zachte boter
  • 160 gr. melkchocola

Vulling

“Druppels”

  • 100 gr. witte chocola
  • 40 ml. slagroom

Extra

  • kookthermometer
  • spuitzak(jes) met spuitmondje
  • decoratie parels
  • bakblik(ken) van 15 cm doorsnede

Bereidingswijze:

De cake

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Doe de bloem, cacao, suiker, zout, bakpoeder en boter in een kom en mix tot het zanderig wordt en alle grote stukken boter verdwenen zijn.
  • Voeg de eieren en vanille toe.
  • Voeg nu beetje bij beetje de melk toe tot een egaal beslag ontstaat.
  • Verdeel het beslag over 3 bakblikken en bak ze in 25-30 min. gaar.
    (Je kan ook 1 bakblik gebruiken en alle lagen achter elkaar bakken)
  • Laat de cake volledig afkoelen voor je de taart in elkaar gaat zetten.

De crème

  • Doe de eiwitten samen met de suiker in een hittebestendige kom.
  • Doe en laagje water in pan en zet hier de kom op. Verwarm de eiwitten zo au bain marie.
  • Blijf met een garde roeren tot het mengsel een temperatuur van 60 graden heeft bereikt.
  • Haal de kom van het pannetje af en mix met een mixer tot de eiwitten stijf, glanzend en afgekoeld zijn. De kom mag niet meer warm aanvoelen (dit duurt ongeveer 10 min.).
  • Voeg blokje voor blokje de boter toe en mix met steeds goed.
    Het kan zijn dat het lijkt of de crème gaat schiften, blijf gewoon door mixen, dit gaat vanzelf weer weg en je krijgt een mooie glanzende crème!
  • Smelt de chocola en mix deze door de crème.

Het stapelen

  • Begin met een laag cake, smeer hier de helft van het blikje dulce de leche op en een snufje grof zeezout.
  • Leg daar de tweede laag cake op en smeer hier de rest van de dulce de leche op en maak ook dit af met een snufje zeezout.
  • Leg de derde cake laag op de taart en smeer de hele taart nu in met een dun laagje crème (dit hoeft nog niet netjes).
  • Zet de taart nu ca. 30 min. in de koelkast.
  • Haal de taart uit de koelkast en smeer er nu een wat dikkere laag crème overheen en probeer dit nu zo strak mogelijk te doen.
  • Zet de taart in de koelkast terwijl je de chocola smelt.
  • Smelt de witte chocola samen met de slagroom au bain marie en roer dit goed door tot een egaal mengsel ontstaat.
  • Haal de taart uit de koelkast en maak met het chocolade mengsel druppels langs de taart en bedek de bovenkant van de taart ermee.
  • Spuit van de overgebleven crème toefjes op de taart en verdeel hier eventueel wat decoratie parels overheen.

NIKS MEER MISSEN?
Volg schepje suiker dan op instagram, Facebook of twitter (@schepjesuiker).
IETS GEMAAKT?
Tag SchepjeSuiker of #schepjesuiker, vind ik leuk!

8 thoughts on “Chocolade drip taart met salted caramel!”

    1. Hoi S,
      Vanille aroma is makkelijker verkrijgbaar vandaar dat ik dit gebruik in de meeste recepten maar vanille extract is (meestal) lekkerder, je kan het gewoon 1 op 1 vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *