koffie karameltaart

recept koffie karameltaart

recept koffie karameltaart

Afgelopen week maakte ik speciaal voor de hubster deze koffie karmameltaart. De cake smaakt lekker naar koffie en tussen de 2 lagen cake zit een dikke laag karamel. De taart verdween aardig snel dus ik geloof dat hij h’m erg lekker vond!

recept koffie karameltaart

De taart was in een ochtendje gemaakt en je haalt er aardig wat stukken uit dus super handig! Mocht je geen dulce de leche hebben gemaakt of willen maken dan kan je voor de vulling ook een potje bebogeen gebruiken maar dulce de leche smaakt natuurlijk wel het aller lekkerst.

recept koffie karameltaart

Recept koffie karameltaart (15 cm doorsnede).

Ingrediënten:
Cake
240 gr. bloem
280 gr. kristalsuiker
16 gr. bakpoeder
¼ tl. zout
90 ml. zonnebloemolie
240 ml. melk
2 eieren
4 zakjes mokka oploskoffie
½ tl. vanille
Crème
4 eiwitten
220 gr. kristalsuiker
360 gr. zachte boter
Extra
1 blikje dulce de leche
klein beetje cacao
spuitzakje met spuitmondje

Bereidingswijze:
Cake
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng de suiker, bloem, bakpoeder en zout.
Verwarm de melk en voeg de zakjes mokka oploskoffie toe, roer dit even goed door en zet opzij.
Voeg de eieren en de olie toe aan het bloemmengsel en mix dit kort door elkaar.
Voeg nu beetje bij beetje de melk en de vanille toe en mix tot een egaal beslag ontstaat.
Verdeel het beslag in 2 delen en bak ieder deel in ca. 40 min. gaar.
Laat de cake volledig afkoelen voor je de taart in elkaar gaat zetten.
Crème
Doe de eiwitten samen met de suiker in een hittebestendige kom.
Doe en laagje water in een pan en zet hier de kom op. Verwarm de eiwitten au bain marie.
Blijf met een garde roeren tot het mengsel een temperatuur van 60 graden heeft bereikt (dit kan je het beste controleren met een suikerthermometer.
Haal de kom van het pannetje af en mix met een mixer tot de eiwitten stijf, glanzend en afgekoeld zijn. De kom mag niet meer warm aanvoelen (dit duurt ongeveer 10 min.).
Voeg blokje voor blokje de boter toe en mix met steeds goed.
Het kan zijn dat het lijkt of de crème gaat schiften, blijf gewoon door mixen, dit gaat vanzelf weer weg en je krijgt een mooie glanzende crème!
Stapelen maar
Leg de eerste laag cake op een taartplateau of schaal en verdeel hier een dikke laag duce de leche over, leg vervolgens de 2e cake laag hierop.
Smeer nu een dun laagje crème over de hele taart zodat alle kruimels vast blijven plakken en zet dit min 15 min. in de koelkast.
Haal de taart uit de koelkast en smeer nu een mooie laag over de taart, verdeel wat karamel over de bovenkant van de taart, spuit er eventueel toefjes crème op en strooi hier een klein beetje cacao overheen.

3 thoughts on “koffie karameltaart”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *