Melk-vrije taart met aadbeivulling

lactose-vrije-taart

lactose-vrije-taart

Begin van deze week kreeg ik van lieve kennissen de vraag of ik voor een taart wilde zorgen, haar ouders waren 50 jaar getrouwd en omdat ze nooit echt uitpakte met een feestje wilde zij ze verassen met een echte bruidstaart. Klein detail, de taart moest volledig melk vrij zijn.

lactose-vrije-taart

Hoewel ik het maar zelden doe kan ik prima lactose vrij bakken maar helemaal melk vrij, dat had ik nog nooit gedaan! Ik vond de uitdaging wel leuk, ging aan de slag en eerlijk, de cake was zo lekker dat er een grote kans is dat ik dit vaker ga doen!

melk-vrije-taart

Aangezien ik 2 dagen “verzin” tijd had en maar 4 uur om de taart van begin tot eind te maken (klein beetje tijdgebrek) besloot ik om de taart verder vrij eenvoudig te houden, de vraag was iets met rode bloemen en om het mezelf makkelijk te maken besloot ik om voor echte verse bloemen te gaan, mooier kan ik ze zelf toch niet maken en dus leek dit me een prima oplossing!

Bakken jullie wel eens melk of lactose vrij?

Recept melk-vrije taart met aardbeivulling (15 cm doorsnee, 12 personen).

Ingrediënten:
Cake
280 gr. suiker
240 gr. bloem
16 gr. bakpoeder
snufje zout
2 eieren
240 ml. kokosdrink (o.a. alpro)
80 gr. plantaardige boter
½ tl. vanille aroma
Crème
5 eiwitten
275 gr. kristalsuiker
450 gr. plantaardige boter
roze kleurstof
Extra
1 blik vlaaivulling – aardbei
kookthermometer
rozen
bloementape
groot rietje

Bereidingswijze:
Cake
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng de suiker, bloem, bakpoeder en zout.
Voeg de boter en de vanille toe en mix tot het zanderig wordt.
Voeg de eieren toe en beetje bij beetje de kokosdrink tot een egaal beslag ontstaat.
Verdeel het beslag in 3 delen en bak ieder deel in ca. 25 min. gaar.
Laat de cake volledig afkoelen voor je de taart in elkaar gaat zetten.
Crème
Doe de eiwitten samen met de suiker in een hittebestendige kom.
Doe en laagje water in pan en zet hier de kom op. Verwarm de eiwitten zo au bain marie.
Blijf met een garde roeren tot het mengsel een temperatuur van 60 graden heeft bereikt.
Haal de kom van het pannetje af en mix met een mixer tot de eiwitten stijf, glanzend en afgekoeld zijn. De kom mag niet meer warm aanvoelen (dit duurt ongeveer 10 min.).
Voeg blokje voor blokje de boter toe en mix met steeds goed tot het een glanzende en egale crème is, voeg op het laatst een klein beetje roze kleurstof toe.
Stapelen maar!
Leg de eerste laag cake op een taartplateau of schaal en spuit langs de rand een “dammetje” van botercrème, en schep hierin de aardbeienvulling.
Leg de tweede laag cake erop en vul deze op dezelfde manier als de eerste laag.
Leg de laatste laag cake op te taart en smeer de hele taart af met een dun laagje crème om alle kruimels vast te pakken, zet de taart nu een half uur in de koelkast.
Maak de taart nu mooi glad door er een dikkere laag crème overheen te smeren.
Eventueel kan je ook een randje aan de onderkant spuiten.
Knip de rozen korter zodat je een klein steeltje overhoud wat in de taart kan.
Wikkel de steel helemaal in met bloementape en knip een rietje af op 1 cm langer dan de steel van de roos.
Doe de bloem in het rietje en steek dit in de taart, zo blijft je taart “schoon” en kan je toch verse bloemen gebruiken! Herhaal dit met zo veel bloemen als je wil en je taart is klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *