Ingrediënten omrekenen voor een andere maat bakblik

bakblik omrekenen

De hoeveelheid beslag voor de meeste taarten op mijn blog zijn voor ronde bakblikken van 15cm doorsnee maar wat nu als je deze maat niet hebt of iets groters of kleiners wil maken?

Regelmatig word mij gevraagd wat de ingrediënten moeten zijn voor een ander maat bakblik en eerlijk is eerlijk, ik heb geen zin om dit voor iedereen uit te moeten gaan rekenen en dus leek het me een goed idee om uit te leggen hoe je dit uitrekent. Voor iedereen makkelijk want je hoeft nu geen mail te maken en wachten op antwoord en ik hoef niets voor jullie uit te rekenen (of me schuldig te voelen als ik dat niet doe).

bakblik omrekenen

Eigenlik is het heel simpel, je moet gewoon weten wat de oppervlakte van het bakblik in het artikel is en de oppervlakte van het bakblik dat je wil gaan gebruiken, gooi er een beetje wiskunde overheen en dan zul je zien dat het lang zo moeilijk nog niet is!

Voorbeeld

In dit recept gebruik ik een bakblik van 15 cm doorsnee maar ik wil een taart gaan maken van 20 cm doorsnee, wat nu?

Om de oppervlakte uit te rekenen heb je de straal van de cirkel nodig, dit is de helft van de doorsnede in dit geval dus 15:2 = 7,5

Nu doe je het volgende:

7,5 x 7,5 = 56,25 en dat is de oppervlakte van het bakblik in het recept.

Doe nu hetzelfde met het bakblik wat je wil gaan gebruiken, in mijn geval dus het volgende:

20:2=10

10 x 10 = 100 dit is de oppervlakte van het bakblik dat je wil gaan gebruiken.

Pak nu ieder ingrediënt uit het recept en deel het door het door de oppervlakte van het bakblik in het recept en vermenigvuldig het daarna met de oppervlakte van het blik wat je wil gaan gebruiken. In dit geval dus het volgende:

Bloem: 240:56,25×100 = 426,68 (gr. bloem)

Suiker: 280:56,25×100 = 499,38 (gr. suiker)

Enz.

Natuurlijk kan je alles naar een redelijk getal afronden, voor de eieren rond ik altijd af naar een half dus: 1, 1 ½ , 2 enz. ik weeg het ei, kluts het en giet de helft weg of doe het een beetje op de gok, geloof mij: smaakt prima hoor ook al is het misschien niet exact de helft.

Let er wel even op dat de baktijd iets anders kan uitvallen. Hoe groter de taart hoe langer de baktijd zal zijn. Test dus even met een satéprikker of de cake gaar is, komt deze schoon uit de cake dan is je cake gaar.

Succes!

5 thoughts on “Ingrediënten omrekenen voor een andere maat bakblik”

 1. Hoi Marieke,

  Het kan nog simpeler. Omdat je pi*straal1*straal1 deelt door pi*straal2*straal2 mag je pi helemaal wegstrepen uit je formule. Een getal gedeeld door zichzelf is namelijk 1. Uit jouw voorbeeld: 10*10 : 7,5*7,5 = 1,78. Dus voor de bloem 240×1,78= 426,67 en voor de suiker 280×1,78= 498,4 (die ene gram verschil komt door afronding op twee cijfers achter de komma).

  1. Hoi Pauline, bedankt voor je reactie! Het is alweer even geleden dat ik wiskunde had op school haha! Ik ga het straks meteen aanpassen zodat het nog makkelijker is, nogmaals bedankt!

 2. Hallo Marieke,

  Ik bereken inderdaad ook altijd zo, alleen moest het me toch even van het hart dat je nu zegt dat de oppervlakte van je bakblik straal x straal is, terwijl dat natuurlijk niet klopt. De oppervlakte is nog steeds straal x straal x pi… het eindresultaat van de som verandert er niet door, maar de uitspraak klopt niet. Er zal verder waarschijnlijk niemand over vallen, maar wilde het toch even opmerken, voor het geval iemand denkt “aha, dus zo bereken ik de oppervlakte van een cirkel” haha.
  Ben verder met erg veel plezier wat van je recepten aan het proberen: heerlijk! Hartelijk dank!

  Groetjes Maria.

  1. Hoi Maria,

   Grappig dat je dit zegt en je hebt helemaal gelijk, in eerste instantie had ik het ook met pi opgeschreven maar omdat ik reacties kreeg dat het verwarrend was omdat je pi in deze formule weg kan laten heb ik het weer weggehaald.

   Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *