Basis recept vanille cupcakes

recept vanille cupcakes

Het ideale basis recept voor vanille cupcakes.

recept vanille cupcakes

Toen ik afgelopen week opzoek was naar een recept voor cupcakes kwam ik erachter dat ik helemaal geen “simpel” vanille cupcake recept op het blog had staan. Dit kan natuurlijk niet want een vanille cakeje is toch wel de basis van een hele hoop ander lekkers! Ik dook dus snel de keuken in om deze basis cupcakes te maken!

Je kan natuurlijk alle kanten op variëren met deze vanille cupcake maar zo zonder gekkigheid is ie ook al heerlijk en doet ie het goed bij iedere aangelegenheid (ook zonder “aangelegenheid” is deze cupcake trouwens heerlijk).

recept vanille cupcakes

Ik heb een klein beetje gele kleurstof aan de topping toegevoegd puur voor het oog maar dit hoeft natuurlijk niet! En ik kan het natuurlijk nooit laten om er mooie sprikles overheen te doen, die zorgen er toch voor dat zelfs deze eenvoudige vanille cupcakes een echt feestje zijn.

Recept (12 vanille cupcakes)

Ingrediënten:
Cupcakes
120 gr. bloem
140 gr. suiker
40 gr. boter
100 ml. melk
½ tl. vanille aroma
2 eieren
snufje zout
8 gr. bakpoeder
Topping
170 gr. boter
175 ml. melk
snufje zout
150 gr. suiker
25 gr. bloem
½ tl. vanille aroma

Bereidingswijze:
Cupcakes
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Doe de bloem, suiker, bakpoeder en zout in een kom.
Voeg de vanille en de boter toe en mix tot het zanderig is.
Voeg het ei en beetje bij beetje de melk toe en mix steeds goed tot een egaal beslag ontstaat.
Vul cupcakepapiertjes voor ⅔ met beslag en bak de cupcakes nu in 20 min. gaar.
Topping
Doe de melk samen met de vanille en zout in een pannetje.
Zeef de bloem erbij en verwarm het mengsel nu op middelhoog vuur (blijf constant roeren) tot het begint in te dikken.
Voeg de suiker toe en blijf roeren tot het kookt.
Laat het mengsel nog 1 minuut doorkoken en giet het dan door een zeef in een schaal.
Bedek het met vershoudfolie en laat het volledig afkoelen.
Mix nu de boter door het melkmengsel tot het een egaal en luchtige crème is geworden.
Voeg eventueel een klein beetje kleurstof toe en mix tot een egale kleur onstaat.
Spuit toeven op de cupcakes en strooi er wat sprikles overheen.

7 thoughts on “Basis recept vanille cupcakes”

  1. Altijd fijn zo’n basisrecept!! Toevallig heb ik gister ook cupcakes gemaakt. Maar daarbij is het nu dat de bodem in die papiertjes vol met lucht zit en daarna komt pas het cakeje. Bij jou zie ik dat nooit. Wat doe ik dan verkeerd?

        1. Waar het precies door komt weet ik niet maar ik heb wel eens gelezen dat het kan komen door de oven functie die je gebruikt (hete lucht of elektrisch/gas) of de hoeveelheid cupcakes die je tegelijk bakt waardoor de temperatuur snel kan dalen.
          Ik bak altijd in een hele lucht oven met het rooster zo veel mogelijk in het midden.
          Bij mij heeft het trouwens nooit verschil gemaakt of ik nu 1 blik of 4 cupcakeblikken tegelijk in de oven schuif.
          Hopelijk ben je hier iets mee geholpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *