basics: cupcake vormpjes

cupcake vormpjes

cupcake vormpjes

Iedereen kent ze wel; cupcakevormpjes maar wat is het verschil precies, hoe gebruik je ze en hoe hou je ze mooi? Vandaag leg ik het allemaal uit.

Siliconen cupcake vormpjes.
Siliconen vormpjes heb je in 2 varianten, de losse cupcake vormpjes of een plaat waar je meestal 6 cupcakes in kan maken. Deze vormpjes zijn handig als je losse cakejes wil maken omdat de cake makkelijk loskomt van de vorm, helaas zijn de siliconen vormpjes wel wat minder vormvast en dat is dan ook de reden dat ik ze zelf nooit gebruik.

cupcake vormpjes

Cupcake papiertjes.
De welbekende papiertjes die je zo’n beetje overal kunt kopen en door zo’n papiertje ziet je cupcake er meteen vrolijk uit! Ik ben groot fan van de papiertje omdat het ook meteen een stuk makkelijk uit de hand eet zonder kruimels all over the place.
Wel vind ik dat er veel verschil is tussen de verschillende cupcakes papiertjes, er zijn “vetvrije” papiertjes, deze behouden hun kleur mooi zodat je de cake er minder goed doorheen ziet, nadeel hiervan is dat de papiertjes sneller los komen van je cakeje met lelijke afstaande randjes als gevolg, iets waar ik echt de kriebels van kan krijgen!
Mijn voorkeur gaat dan ook altijd uit naar de papiertjes die hun kleur iets minder mooi behouden doordat ze wat doorschijnen maar je papiertje blijft wel mooi aan je cakeje. Probeer de papiertje altijd in een koker te bewaren zodat ze niet gaan “uitzakken” voor je er mee aan de slag gaat.

cupcake vormpjes

Cupcake bakjes.
Deze zie je een stuk minder vaak maar zijn daardoor niet minder leuk! Het lijkt op een cupcake papiertje maar dan steviger, vaak iets groter en met een gladde zijkant. Deze vormpjes kan je vullen en zo op een bakplaat in de oven schuiven. Let er op dat deze vormpjes vaak wat groter zijn en je daardoor wat meer beslag moet gebruiken, ook kan je deze vormpjes beter op een plaat dan een rooster zetten, op een rooster kunnen ze soms scheef komen te staan waardoor je dus ook scheve cupcakes krijgt (en dat wil niemand).

cupcake vormpjes

Het metalen bakblik.
Als laatste is er natuurlijk ook nog het metalen blik met daarin 6 of 12 cupcake “vormpjes”, deze zijn verschrikkelijk om het beslag direct in te gieten maar toch een echte musthave voor een mooie cupcake. Hieronder vertel ik waarom 😉

recept oreo cupcakes

Hoe krijg je dan de perfecte cupcake?
De perfecte cupcake krijg je door de bekende papiertjes in het metalen blik te leggen. Zo komen de papiertjes (met cake) super goed uit de vorm en door de stevigheid van het blik houden de cupcakes mooi hun vorm. Let er op dat je de papiertjes niet te lang gevuld en ongebakken laat staan, soms vouwen de papiertjes dan wat naar binnen wat weer voor een minder mooie vorm zorgt.
Laat ook na het bakken de cupcakes niet te lang in het blik maar haal ze eruit om ze vervolgens buiten het blik verder af te laten koelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *