Mokka bailey’s taart

mocca baileys taart

Heerlijk smeuïge mokka Bailey’s taart, veel beter gaat het niet worden!

mokka baileys taart

Ik heb van die momenten dat een taart er geweldig uitziet maar op de foto… tsja niet zo mooi. Deze mokka-Bailey’s taart zag er (al zeg ik het zelf) ah-meh-zing uit in real life en ik was zó bang dat ie op de foto stom zou zijn. (als het er mooi uit ziet wil je toch ook dat het zo overkomt toch?!) Gelukkig lukte de foto’s goed en trust me, hij is echt zó lekker en mooi en helemaal niet ingewikkeld! Hier ga je zeker indruk mee maken bij je gasten!

mokka baileys taart

Door de Bailey’s is de taart minder geschikt voor kinderen, er zit maar een klein beetje alcohol in, lang niet genoeg om er ook maar een beetje tipsy van te kunnen worden en eigenlijk proef je wel een vleugje Bailey’s maar niet dat gekke alcohol smaakje (nope, ik ben geen fan van die typische alcoholsmaak) dus ook als je niet van alcohol houd is deze taart goddelijk.

mokka baileys taart

Van alle smaken zit er precies genoeg in om het te proeven maar niet zo sterk dat de mensen die er minder verzot op zijn het niet gaan lusten. Zo ben ik geen fan van koffie (en dus ook geen groot alcoholfan) maar toch vind ik deze taart waar toch echt mokka en Bailey’s in zit echt heel erg lekker!

Recept mokka-bailey’s taart (15 cm doorsnee, ca. 12 personen)

Ingrediënten:
Cake
280 gr. suiker
240 gr. bloem
16 gr. bakpoeder
snufje zout
2 eieren
240 ml. melk
80 gr. boter
½ tl. vanille aroma
Mokka crème
1 portie swiss meringue botercrème
2 zakjes mokka poeder
Ganache
200 gr. pure chocolade
200 ml. slagroom
Extra
50ml Bailey’s

Bereidingswijze:
Cake
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng de suiker, bloem, bakpoeder en zout.
Voeg de boter en de vanille toe en mix tot het zanderig wordt.
Voeg de eieren toe en beetje bij beetje de melk tot een egaal beslag ontstaat.
Verdeel het beslag in 3 delen en bak ieder deel in ca. 25 min. gaar.
Laat de cake volledig afkoelen voor je de taart in elkaar gaat zetten.
Mokka crème
Maak de swiss meringue botercrème zoals het recept aangeeft. Doe de mokkapoeder in een kommetje en voeg een klein beetje water toe, net genoeg om alle poeder in op te lossen. Voeg als de crème klaar is de opgeloste mocca toe mix tot alles goed is opgenomen.
Ganache
Breek de chocola in kleine stukjes en doe dit samen met de slagroom in een vuurvaste kom. Verwarm dit au bain-marie (of in de magnetron) tot alle chocola gesmolten is en roer tot en egaal mengsel ontstaat.
Stapelen maar!
Leg de eerste laag cake op een taartplateau of schaal en verdeel hier met een bakkwast de helft van de Bailey’s over en verdeel er daarna een klein laagje ganache over.
Laat dit even opstijven in de koelkaste en verdeel er daarna een laagje mokkacrème over.
Leg de tweede laag cake erop en verdeel hier de rest van de Bailey’s en weer een laagje ganache en mokkacrème over (vergeet niet te koelen na de ganache!).
Leg de laatste laag cake op te taart en smeer de hele taart af met een dun laagje crème om alle kruimels vast te pakken, zet de taart nu een half uur in de koelkast.
Maak de taart nu mooi glad door er een dikkere laag crème overheen te smeren.
Giet de overgebleven ganache over de taart en laat dit een beetje opstijven voor je er met de overgebleven mokkacrème stoefjes op stuit.
Eventueel kan je de taart nu verder decoreren met chocolde rolletjes.

36 thoughts on “Mokka bailey’s taart”

 1. Ziet er super mooi uit, maar volgens mij mis ik de Bailey’s (waar ik gek op ben) in het recept. Waar en hoeveel voeg je dit toe?

  1. Wat stom! Dit moest ik er later nog tussen zetten en dat ben ik dus helemaal vergeten! Als het goed is staat het er nu wel bij.
   Bedankt voor het opletten!

   Liefs Marieke

   1. Dank je wel, ik was er al achter gekomen. Ze hebben dat van nespresso 🙂 Alleen niet in België, dus binnenkort meenemen van de Jumbo.

    Groetjes, Jolanda

 2. Je schrijft een vorm van 15 cm doorsnede voor. Dit voor 12 personen.
  Dat zal anders moeten zijn. Wat is de precieze doorsnede?

  1. Hallo Friedy,

   Dit klopt gewoon 😉
   Doordat het zo’n hoge taart is (en vrij machtig) kan je hier echt 12 stukken uithalen!
   Mocht je hele grote eters krijgen dan is dit uiteraard iets minder maar bij mij is iedereen goed voorzien als ik de taart in 12 stukken deel!

   Groetjes!

 3. Hallo. Ik heb een vraagje: Wat wordt bedoeld met mokka poeder. Heb gekeken in het koffieschap bij AH, maar zag dit niet staan. Wel oploskoffie met mokkasmaak.

  1. Hoi Jessie,

   Die kan je inderdaad goed gebruiken, ik heb zakjes oplos “mokka koffie” van Nescafe gebruikt, ik denk dat dit ongeveer hetzelfde zal zijn.

   Groetjes!

   1. Dank je wel. Ik had ook Nescafe gezien bij AH. Ga die halen.
    Ik heb nog een vraag. Het deeg wordt in 3 keer gebakken. Kan ik dan 1 deel bakken en de rest van het deeg gewoon laten staan. Of 3 vormen tegelijk in de oven?
    Is het een luchtig deeg of vast deeg?
    Alvast bedankt voor je antwoord.
    Groetjes.

    1. Hoi Jessie,

     Als je 3 dezelfde maat bakblikken hebt kan je ze tegelijk bakken maar zo niet dan kan je de andere delen gewoon even laten staan en ze 1 voor 1 in de oven doen, heb ik ook heel lang zo gedaan en gaat prima!
     Het beslag is heel dun (zeker vergeleken met bijvoorbeeld een pak cakemix voor “gewone” cake) en eenmaal gebakken is het een redelijk luchtige cake, een stuk “lichter” dan de meeste cakes.
     Hopelijk heb je iets aan mijn toch wat vage beschrijving 😉

     Veel bakplezier!

     1. Hallo Marieke.
      Ik heb de taart gemaakt. Was heel lekker. Alleen ….
      Ik had de swiss meringue cream een dag van te voren gemaakt en in de koelkast gezet. Nu had ik ergens gelezen dat hij dan opnieuw opgeklopt moet worden. Ik heb dit gedaan en het was eerst alsof hij ging schiften, later was dit weg maar ik had het idee dat mijn hoeveelheid creme een stuk minder was. Hoe doe jij dit?
      Gr. Jessie

     2. Hoi Jessie,

      Het opnieuw opkloppen van de crème is niet nodig als je de crème in de koelkast hebt bewaard (laat hem voor gebruik wel altijd even op kamertemperatuur komen). Bij gewone botercrème die je in de vriezer heb bewaard is opkloppen vaak wel even nodig om alles weer luchtig en soepel te krijgen. Ach, kwaad zal het vast hebben gekund. Waarschijnlijk is er door het opnieuw mixen weer wat lucht uit je crème gegaan en door dit nog langer te doen (5-10 min) krijg je de lucht er weer in.

      Groetjes!

 4. hallo,
  Waar ik kan swiss meringue botercrème bestellen? Ik heb zag dat je gewoon meringue botercreme kunt bestellen, maar er staat er bij dat je dat in de oven moet bakken.

  1. Hoi Saskia,

   De taart in zijn geheel is niet zo handig in te vriezen. De buitenkant van de taart bestaat uit een crème en dat zou overal aan gaan plakken, niet zo handig lijkt mij.
   De cake zelf kan je wel makkelijk in vriezen.

   Groetjes!

 5. Beste Marieke,
  Compliment voor deze prachttaart.
  Hopelijk gaat mij dit ook zo lukken.
  Ik wil deze taart in een 18cm doorsnede maken.
  Alleen wat zijn dan de hoeveelheden voor de ingrediënten van de cake, ganache en room?
  Gewoon het dubbele recept aanhouden?
  Wat denk jij?
  Alvast dank voor je reactie

  1. Hoi Claudia!

   Ik heb hier een artikeltje geschreven dat helemaal uitlegt hoe je het beste de ingrediënten voor een andere maat bakvorm kan berekenen. Mocht je er niet uitkomen dan geef maar een gil!

   Groetjes!

 6. Hoi ik wil deze taart gaan maken in een 18 cm vorm maar hoe zit het dan met de ganache en room qua hoeveelheden. Voor de cake gebruik ik het oppervlakte trucje.

  1. Hoi Helene,

   Zelf drink ik nooit irish coffee dus hoe het precies smaakt zou ik eerlijk gezegd niet weten maar de Baileys is goed vervangbaar dus als je denkt dat de smaken goed combineren zou het zeker goed moeten komen!

 7. Hoi Marieke,
  Ik wil deze taart maken om op donderdag te trakteren. Omdat ik nog een taart moet maken wil ik de taarten alvast op maandag bakken. Is het handig om ze dan in te vriezen? Zo ja hoe verpak ik ze dan en wanneer haal ik ze er weer uit als ik ze om woensdag avond wil gaan opmaken?

  Groetjes Annelies

  1. Hoi Annelies,

   Sorry voor de late reactie! Je kan de cake lagen zeker invriezen!
   Het beste kan je ze goed in vershoudfolie wikkelen en er voor de zekerheid een plastic zak(je) omheen doen.
   Om de cake goed te laten ontdooien kan je deze het beste eerst in de koelkast laten ontdooien en de cake dan vervolgens buiten de koelkast op temperatuur laten komen.

   Groetjes!

 8. Hey, deze heerlijke taart al eens gemaakt. Echt super lekker. Nu wil ik hem nog eens maken, maar dan zonder baileys (ik weet het doodzonde, maar een iemand in het gezelschap mag geen alcohol) Mijn vraag is word hij dan niet te droog zonder de bailey’s??

  1. Hi Connie,

   Sorry voor het late antwoord! Hopelijk heb je het gewoon uitgeprobeerd en gemerkt dat hoewel je de extra smaak mist het verder gewoon prima kan!

   Liefs Marieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *