swiss meringue botercrème

recept swiss meringue

Swiss meringue botercrème is iets wat al heel erg lang op mijn to-make lijstje stond. Ik was hier heel nieuwsgierig naar maar tegelijk ook een beetje bang omdat de eieren niet zo verhit worden dat alle bacteriën gedood zijn. En toen bestond er iets als gepasteuriseerd eiwit, ik kocht een fles en tada! Daar was de eerste lading prachtig glanzend en romige Zwitserse meringue botercrème (klinkt toch net wat fijner op z’n Engels hè) 😉

Swiss meringue botercrème bestaat uit boter, eiwit en suiker en maakt een hele mooie glanzende crème waar je perfect strak een taart mee af kan smeren en die er gewoon echt heel erg mooi en lekker uitziet.

recept swiss meringue

Door de hoeveelheid boter die erin gaat gebruik ik deze crème maar zelden om een hoge toef mee op een cupcake te maken, daar vind ik h’m toch wat te “boterig” voor maar voor een taart is ie echt perfect!
Je kan de botercrème maken met rauwe eiwitten maar als je op safe wil spelen (ivm bacteriën enz) kan je ook een fles met gepasteuriseerde eiwitten komen, deze vind je gewoon in de grotere supermarkten.

swiss meringue botercrème

Recept Swiss meringue botercrème (genoeg voor vullen en afsmeren van een taart van 15-20 cm).

Ingrediënten:
5 eiwitten
275 gr. kristalsuiker
450 gr. zachte boter
Kookthermometer

Bereidingswijze:
Doe de eiwitten samen met de suiker in een hittebestendige kom.
Doe en laagje water in pan en zet hier de kom op. Verwarm de eiwitten zo au bain marie.
Blijf met een garde roeren tot het mengsel een temperatuur van 60 graden heeft bereikt.
Haal de kom van het pannetje af en mix met een mixer tot de eiwitten stijf, glanzend en afgekoeld zijn. De kom mag niet meer warm aanvoelen (dit duurt ongeveer 10 min.).
Voeg blokje voor blokje de boter toe en mix met steeds goed.
Het kan zijn dat het lijkt of de crème gaat schiften, blijf gewoon door mixen, dit gaat vanzelf weer weg en je krijgt een mooie glanzende crème!

10 thoughts on “swiss meringue botercrème”

 1. Hallo ! Ik ben zo blij, met dit recept is het voor het eerst gelukt om een goede botercreme te maken. Ik vroeg me alleen wel af of er ook een recept is met wat minder suiker…

  1. Hoi Vivianne,

   Wat leuk om te horen! Helaas zit in de meeste soorten botercrème een behoorlijke lading suiker.
   In de botercrème die ik bij deze cupcakes heb gebruikt zit wel een stuk minder suiker maar dat is ook hele andere manier van botercrème maken (wel lekker trouwens!).

   Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *