Hemelse modder taart.

recept hemelse modder taart

Vroeger had mijn vader het wel eens over hemelse modder, na een tijdje kreeg ik door dat ie daarmee een soort chocolade pudding bedoelde en nu, jaren later bedacht ik me dat je daar best een taart mee kan maken!

recept hemelse modder taart

De taart bestaat uit een knapperige koekbodem, een laag “hemelse modder” en een dikke laag Italiaans schuim, kortom heerlijk!

recept hemelse modder taart

De bodem
210 gr. bloem
50 gr. cacao
¼ tl. zout
110 gr. boter
3 el. water
bakbonen
bakpapier
taartschaal van ca. 24 cm

Meng alle ingrediënten en kneed tot een stevig deeg.
Leg het deeg 1 uur in de koelkast en rol het uit tot het groot genoeg is om een taartschaal te bedekken.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Vet de taartschaal in en bekleed deze met het koekdeeg.
Leg een stuk bakpapier over het deeg en verdeel daar de bakbonen over.
Bak de bodem 20 min, haal de bonen en bakpapier eraf en bak de bodem nog eens 15 min.
Haal de taartschaal uit de oven en laat deze afkoelen.

De modder

500 gr. suiker
1 el. suikerstroop
125 gr. cacao
200 gr. maïzena
90 gr. boter
½ tl. vanille
8 dl. water

Doe de suiker, suikerstroop, cacao en 6 dl. water in een pan en breng dit aan de kook.
Los de maïzena op in de overgebleven 2 dl. water.
Snij de boter alvast in kleine stukjes.
Roer het maïzena mengsel door het chocolade mengsel en laat dit onder goed roeren een paar minuutjes zacht doorkoken.
Neem de pan van het vuur en roer hier de vanille en boter doorheen.
Schep de pudding nu in de taartbodem en laat dit goed afkoelen in de koelkast.

Italiaans schuim

4 eiwitten
sap van ½ limoen
340 gr. suiker
60 ml. water
2 tl. vanille

Doe de suiker, water en vanille in een pannetje en verwarm dit tot 120 graden (dit gaat het makkelijkst met een suikerthermometer of test dit door een druppeltje suikerstroop in een bakje met koud water te laten vallen, er moet dan een stevig balletje ontstaan).
Klop ondertussen de eiwitten samen met de limoensap tot het luchtig is.
Laat de mixer draaien en giet nu langzaam de suikerstroop bij de eiwitten, klop daarna nog eens 5 min. tot het een mooi glanzend en luchtig mengsel is.

Schep de schuim op de taart en  zet deze een paar min. onder de grill.

2 thoughts on “Hemelse modder taart.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *