Chocolade rijstevlaai met pepernoten!

recept chocolade rijstevlaai met pepernoten

Ik moet jullie iets bekennen, iets wat je misschien niet had verwacht bij mij, iets waarvan je misschien wel heel erg verbaasd gaat staan…

recept chocolade rijstevlaai met pepernoten

Nee, al die spanning is niet nodig maar funfact: ik heb nog nooit in mijn leven een vlaai gemaakt! Als dochter van een echte Limburger kan dat natuurlijk niet! Dit weekend besloot ik dan ook dat het tijd was om de koe bij de horens te pakken -of de vlaai bij de bodem- en maakte geen “gewone” vlaai maar een chocolade rijstevlaai met pepernoten! Super lekker en het bleek helemaal niet moeilijk. Vanaf nu ga ik zeker vaker een vlaai maken.

recept chocolade rijstevlaai met pepernoten

Recept Chocolade Rijstevlaai met Pepernoten (10 personen).

Ingrediënten:
Bodem:
200 gr. bloem
100 ml. melk
35 gr. suiker
5 gr. instant gist
1 tl. speculaaskruiden
2 el. zonnebloemolie
snufje zout
15 gr. boter
Vulling:
700 ml. chocolademelk
115 gr. dessertrijst
75 gr. suiker
1 tl. vanille aroma
2 eieren
100 gr. pepernoten
Extra:
500 ml. slagroom
2 zakjes klopfix
3 el. suiker
100 gr. pepernoten
(vlaaivorm van 26 cm doorsnede, of een springvorm)

Bereidingswijze:
Bodem:
Meng de bloem, zout, kruiden en suiker door elkaar in een kom.
Verwarm de melk tot deze lauw is en roer hier de gist doorheen.
Doe de melk, olie en boter bij de bloem en kneed dit met de hand in een paar minuten tot een zacht en elastisch deeg.
Vet een kom in met wat olie en leg hier de deegbal in, dek het af en laat het een half uur op een tochtvrije plek rijzen.
Rol het deeg uit en bedek hier een vlaaivorm mee, prik met een vork wat gaatjes in de bodem en dek het deeg af, laat het nu nog een kwartiertje rijzen, ondertussen kan je de vulling maken.
Vulling:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Doe de chocolademelk in een ruime pan en breng dit aan de kook.
Voeg de suiker, vanille aroma en dessertrijst toe en kook dit tot de rijst gaar is.
Vermaal ondertussen de pepernoten en klop de eieren los.
Haal -als de rijst gaar is- de pan van het vuur en roer hier snel de gemalen pepernoten en eieren doorheen.
Giet de vulling in de vlaaibodem en bak de vlaai in ca. 30 minuten gaar.
Laat de vlaai volledig afkoelen voor je verder gaat.
Klop de slagroom samen met de klopfix en de 3 el. suiker stijf en schep dit op de vlaai, maak het af door er pepernoten over te verdelen.

recept chocolade rijstevlaai met pepernoten

2 thoughts on “Chocolade rijstevlaai met pepernoten!”

  1. Hoi Marieke,
    Ik heb gisteren de taart gemaakt om te serveren op nieuwjaarsdag vandaag, maar toen ik hem vanmorgen proefde vond ik hem echt een beetje chemisch smaken.
    Hij ziet er wel mooi uit, net als bij jou op de foto maar het rijstenmengsel is wat te dik en de bodem met de koekkruiden smaakt er gek bij.
    Toch bedankt voor het delen en fijne jaarwisseling gewenst.
    Groetjes Laura

    1. Hoi Laura,

      Wat jammer en gek om te horen! Dat het rijstenmengsel te dik is zou aan de kooktijd kunnen liggen (iets te lang gekookt misschien). Hoe de chemische/vreemde smaak erbij komt zou ik werkelijk niet weten, hij is hier door meerdere personen geproefd en niemand heeft iets chemisch geproefd, iedereen vond h’m juist heel erg lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *